TV1:n ohjelmat | Asia

Ohjelmakortti

Tehtävä lähiössä

Yli miljoona suomalaista asuu lähiöissä. Suurimmalla osalla heistä koti on kerrostalossa.

Lähiökerrostalo ei asumismuoto, joka ensimmäisenä tulee vastaan kun avaa kiiltäväkantisen sisustuslehden tai lifestyle-kanavan.

Voiko unelmakoti olla lähiössä? Tehtävä lähiössä näyttää, että voi.

Toimittaja Anna Laine ja muotoilija Mikko Paakkanen kiertävät Helsingistä Ouluun ja Turusta Kuopioon ja vierailevat lähiökodissa.

Ohjelmassa ei tehdä ammattisuunnittelijoiden johdolla muuttumisleikkejä vaan esitellään aitoja, asukkaittensa näköisiä sisustuksia ja itse toteutettuja remontteja.

Mitä ideoita löytyy suvelalaisen linja-autonkuljettajan kotoa? Miten betonielementtiasunnosta sisustetaan kustavilaiseksi huvila?

Entä miksi 9-luokkalaiset nuoret päättivät parantaa koulunsa maalamalla vessat mielikuvituksellisiksi? Pienten yksityiskohtien lisäksi tutustutaan suuriin parannuksiin kuten onnistuneisiin taloyhtiöremontteihin ja viihtyisiin piha-alueisiin.

 

Lähiöt remonttiin

Suomen asunnoista peräti 70 prosenttia rakennettiin 1950-1980-luvuilla. Juuri nyt näitä koteja kohtaavat monet muutokset. Lähiöt ovat tulevina vuosikymmeninä miljardien eurojen remonttiurakan kohteina.

Ulkoisten muutosten lisäksi meneillään on myös suuri muuttoaalto; lähiöihin tullaan sekä Suomesta että muualta. Lähiöissä siis pitkälti ratkaistaan niin kansantaloudelliset, ekologiset kuin kulttuuriset kysymykset.

Tehtävä lähiössä ei ota tehtäväkseen tyhjentävän vastauksen löytämistä. Pikemminkin se hakee monia mahdollisuuksia; luovia ja arkisia oivalluksia joita lähiöläiset itse ovat löytäneet. Asukkaiden ratkaisuja arvioidaan juontajien johdolla Suomen parhaiden rakentamisen, sisustamisen ja arkkitehtuurin asiantuntijoiden kanssa.

Yhdeksän jakson aikana nähdyistä ideoista valitaan kymmenennessä jaksossa parhaat. Netissä järjestettävässä äänestyksessä katsojat pääsevät valitsemaan oman suosikkinsa parhaaksi lähiökodiksi.

Tehtävä lähiössä -ohjelman taustalta löytyy tuotantoyhtiö Momokoti, joka on erikoistunut sotienjälkeisiin taloihin. Ohjelman tekijät juontajista tuottajiin ovat itsekin lähiöiden kasvatteja.

 

28.11. Mennyt maine

Mitä lähiöille kuuluu? Pelastetaanko ne vai puretaanko pois? Löytyykö lähiöistä vielä suomalainen unelmakoti.

Kohteina ovat värikäs perhe koti Helsingin Pihlajamäessä ja upeaksi remontoitu mutta purettavaksi aiottu talo Tampereen Hervannassa.

Asiantuntijoina studiossa ovat asuntoministeriön korjausrakentamisen ylitarkastaja Tommi Lindh ja pitkän linjan designvaikuttaja Päivi Jantunen.

 

5.12. Pioneerihenki

Mistä lähiöt saivat alkunsa? Sarjan toisessa osassa käydään pioneerilähiöissä. Mikko lähti Espoon Tapiolaan, jota on pidetty hyvän asumisen mallipaikkana – kansainvälisessäkin mittakaavassa. Akatemiatutkija Mika Pantzarin mukaan Tapiola palkittiin maailman ensimmäisenä paikkana, jossa ei ole slummeja.

Anna lähti Jyväskylän Rautpohjaan, joka edustaa eräänlaista ”esilähiötä”. Ennen kuin lähiö-sanaa edes käytettiin, teollisuuden ympärille syntyi pieniä yhdyskuntia, joissa tehtaiden asukkaat elivät. Rautpohjassa Anna tapasi duunariperheen sijaan opiskelija Anna-Kaisan.

Studiossa Anna ja Mikko jututtivat professori ja kaupunkimaantieteilijä Mari Vaattovaaraa ja designvaikuttaja Päivi Jantunen. Viimeksi mainittu on itse kotoisin Rautpohjan tyyppisestä varhaisesta lähiöstä Valkeakoskelta. Mutta voiko lähiöstä olla kotoisin? Ja onko juurtumisella merkitystä lähiöiden kannalta?

 

12.12. Kylä kaupungissa

50-luvun lähiöt rakennettiin lapsirikkaille perheille. Onko yhteisöllinen kylämäisyys säilynyt - vai jopa tekemässä paluuta?

Anna ja Mikko käyvät Helsingin Herttoniemessä arkkitehtipariskunnan kodissa ja Maunulassa lapsiperheen luona.

Turun Betaninakadulla näytetään mallia vanhojen talojen uudistamiselle alkuperäistä henkeä kunnioittaen.

Asiantuntijoina studiossa ovat ylitarkastaja Tommi Lindh ja designvaikuttaja Päivi Jantunen.

 

19.12. Ostari ja paratiisi

50-luvun lopulla suomalaisten elintaso alkoi nousta. Metsien keskelle rakennetut lähiöt ostoskeskuksineen toivat uutta elämänlaatua. Miten on nyt?

Anna ja Mikko käyvät Helsingin Roihuvuoressa viimeisen päälle 50-lukulaisessa kodissa ja Turun Uittamossa huikeassa kattohuoneistossa. Kuopion Rypysuolla vanhan ostarin henki on pelastettu asukkaiden voimin.

Asiantuntijoina studiossa ovat kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja ylitarkastaja Tommi Lindh.

 

9.1. Itse ja yhdessä tehty

60-luvulla lähiöitä rakennettiin paitsi rakennusliikkeiden myös asukkaiden omin voimin. Onko tee-se-itse-hengestä jotain jäljellä lähiöissä?

Anna ja Mikko käyvät Helsingin Pihlajamäessä tyylikkäästi remontoidussa kodissa ja Vuosaaressa vaikuttavissa hartiapankilla rakennetuissa rivitaloissa. Kuopion Tiihottaressa yksi lähiöläisrouva on muuttanut joutomaan paratiisiksi.

Asiantuntijoina studiossa ovat Helsingin kaupungin lähiöarkkitehti Päivi Hellman ja ylitarkastaja Tommi Lindh.

 

16.1. Luontosuhde

60–70-lukujen vaiheessa elettiin hippiaatetta ja kaivattiin lähelle luontoa. Luonnonläheisyys on monen lähiön valtti – mutta ovatko ne ekologisia?

Anna ja Mikko käyvät Helsingin Pukinmäessä viherpeukalon rivitalopihalla ja Vantaan Pähkinärinteessä metsäkävelyllä somaliperheen kanssa. Nokian 70-luvun kerrostaloyhtiössä energiatehokkuus otettiin tosissaan ja siirryttiin maalämpöön.

Asiantuntijoina studiossa ovat kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja Sitran energiatehokkuusasiantuntija Jarek Kurnitski.

 

23.1. Betonituhkimo

70-luvulla lähiöitä rakennettiin paljon ja tehokkaasti. Kovien arvojen rinnalla kauneusarvot jäivät sivuun. Onko betonilähiöiden rumuus vain katsojan silmässä?

Anna ja Mikko käyvät Espoon Suvelan ja Tampereen Multisillan massalähiöissä katsomassa, voiko betonisen julkisivun taakse tehdä persoonallisen kodin. Helsingin Pohjois-Haagassa elementtitalojen julkisivutkin on päätetty ehostaa.

Asiantuntijoina studiossa ovat ylitarkastaja Tommi Lindh ja designvaikuttaja Päivi Jantunen.

 

30.1. Uudet tulijat

Lähiöitä rakennetaan 2000-luvullakin. Onko vanhoista virheistä opittu? Keitä ovat uuden sukupolven lähiöläiset?

Anna ja Mikko käyvät Espoon Leppävaarassa ja Oulun Meri-Toppilassa kodeissa, joissa näkyvät monen kulttuurin vaikutteet. Espoon Suvelassa olevassa koulussa oppilaat tekivät persoonallisen kulttuuriteon maalaamalla koulun vessat.

Asiantuntijoina studiossa ovat Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja maisema-arkkitehti ja skeittaaja Janne Saario.

 

6.2. Muodonmuutos

Lähiöt tyhjenevät, autioituvat, rapistuvat. Mutta voisiko ongelmat nähdäkin uutena mahdollisuutena?

Anna ja Mikko käyvät Helsingin Laajasaloon tyhjäksi jääneeseen kauppaan tehdyssä kodissa ja Raahen Kummatissa palastelluissa kerrostaloissa. Taivas on rajana kerrostaloissa, joiden katoille on rakennettu huoneistoja.

Asiantuntijoina studiossa ovat ylitarkastaja Tommi Lindh ja designvaikuttaja Päivi Jantunen.

 

13.2. Unelmakoti?

Mitä tehtäviä lähiöille on löytynyt? Mitä tehtäviä lähiöillä voisi olla? Asuuko suomalainen unelma vielä lähiössä?

Anna ja Mikko ovat kutsuneet koolle ohjelmasarjan vakioasiantuntijat ja eri lähiöissä tavatut asukkaat. Mitkä olivat asiantuntijoiden suosikit? Mitä sanovat asukkaat? Minkä kodin katsojat valitsivat unelmakodiksi? Kaikki nämä paljastuvat Suuressa Lähiöjuhlassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntaisin alkaen 28.11. klo 18.45

 

 

Paras lähiökoti on vuokra-asunto Tampereen Multisillasta

 

Lähiökoti

 

 

 

 

Jaksot uusitaan tiistaisin 16.25 ja lauantaisin noin klo 13.00

 

Tehtävä lähiössä on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Tuotantotiimin blogi

 

 

 

 

 

 

 

TV1 tiedottaa
Muualla Yle.fi:ssä